Wanneer krijgt u zorg vergoed als u doorverwezen wordt bij psychische problemen? En op welke momenten moet u een eigen bijdrage doen of uw eigen risico aanspreken? Graag zetten wij het een en ander voor u op een rijtje.
Doorverwijzing naar praktijkondersteuner van de huisarts (POH) GGZ
Heeft uw huisarts u doorverwezen naar onze POH GGZ? De kosten voor een consult bij de POH GGZ vallen onder huisartsenzorg. Dit betekent dat u hiervoor niet uw eigen risico (in 2015) hoeft aan te spreken en geen eigen bijdrage hoeft te betalen. Huisartsenzorg valt namelijk onder het basispakket van uw verzekering.
Wat doet een POH GGZ?
De POH GGZ brengt uw klachten en problemen in kaart en stelt in overleg met u en de huisarts vast welke hulp u nodig hebt. In de meeste gevallen kan de POH GGZ in samenwerking met uw huisarts u de vereiste hulp in onze huisartspraktijk bieden. Deze hulp bestaat bijvoorbeeld uit begeleiding, voorlichting, gerichte psychologische behandelprogramma's of medicatie. En anders krijgt u mogelijk een doorverwijzing naar een psycholoog of psychiater.
Bekijk de video (1:38 minuten) en ontdek meer over wat de POH GGZ voor u kan betekenen:
Doorverwijzing naar een psycholoog of psychiater
Heeft uw huisarts of POH GGZ u naar een psycholoog of psychiater doorverwezen? Vanaf 1 januari 2014 geldt een strikter onderscheid tussen vergoede en niet-vergoede zorg.
Dat betekent dat u verwijzingen voor bijvoorbeeld werk-, relatie- en opleidingsgerelateerde problemen meestal niet vergoed krijgt. Bij een psychiatrische aandoening krijgt u de behandeling door een psycholoog of psychiater wel vergoed, maar dat komt weinig voor.
Deze vergoeding gaat in dit geval wel eerst af van het eigen risico dat u aan uw zorgverzekeraar betaalt. Het eigen risico bedraagt jaarlijks minimaal € 360,00. Deze regel geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar.
Via een aanvullende verzekering hebt u soms de mogelijkheid (een deel van) van deze eigen bijdrage terug te krijgen. Hoeveel behandelgesprekken u vergoed krijgt, hangt af van de ernst van uw klachten. Ook het feit of u een restitutiepolis of een naturapolis hebt afgesloten, heeft invloed op de hoogte van uw vergoeding.
Ga na bij uw zorgverzekering hoeveel en wat u vergoed krijgt, zodat u weet waar u financieel aan toe bent.
Gemeente Utrecht biedt bijzondere bijstand
Hebt u een bijstandsuitkering of een ander inkomen op bijstandsniveau? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor bijzondere bijstand van de gemeente Utrecht. Lees meer hierover op www.utrecht.nl/bijzonderebijstand. Via deze website kunt u gelijk uw verzoek voor bijzondere bijstand indienen.
Meer weten over de zorgvergoeding bij psychische klachten? Lees verder